duminică, 25 ianuarie 2009

Monumente istorice




Monumentul dedicat eroilor locali

Este amplasat in fața Primăriei din localitate. A fost construit in anul 1912 din inițiativa și cu contribuția materială și financiară a unui comitet format din următoarele persoane: maior Estatiade, primar Gv. Simionescu, preot Atanasiu, notar Gh. Simionescu, perceptor Grigore Orga și învățător V. Oscianu, oameni cu mare suflet și respect față de fiii satului rămași pe câmpul de luptă pentru independența patriei.
Din punct de vedere arhitectural se înscrie in categoria obeliscurilor, cu o înfațișare frumoasă, înalt de peste 2,5 m. Este o lucrare plastică realizată în stil tradițional, autorul ei fiind Jan Trifan. Pe un postament de plan pătrat de piatră, constinuat cu un soclu dreptunghiular, se înalță o coloană trapezoidală, având în vârf o mică bază prismatică, pe care este așezat un vultur cu aripile larg desfăcute pentru zbor.
Pe fațada memorialului, intr-un chenar pe soclu, sunt inscripții dedicative și numele eroilor. Înscripțiile dedicative sunt următoarele: ”EROILOR DIN COMUNA PĂSTRĂVENI”, ”ÎN MEMORIA ȘI AMINTIREA VITEAZULUI BUTAN GHEORGHE”.
În anul 1987, din inițiativa maiorului Estatiade, monumentul a fost renovat și completat cu eroii locali rămași pe cămpurile de onoare în cele două războaie mondiale 1916-1918 și 1941-1945.

Cruce memorială dedicată eroilor locali

Este dispusă în curtea bisericii cu hramul ”Sfânta Cruce” din localitatea Păstraveni. A fost construită în anul 1923 din inițiativa cetățenească și cu contribuția și osteneala camarazilor Rusanu Mihai, Cuperta Gavrilă și invalizilor de război din localitate.
Însemnul memorial are o înfațișare simplă, fiind realizat din piatră fansonată. Pe un postament de plan pătrat, surmontat de un soclu de formă dreptunghiulară, pe care se inalță sfănta cruce, cu vărful și brațele ascuțite. Memorialul are o înălțime de 2 m. Pe soclu sunt săpate înscripții dedeicative și numele eroilor. Înscripția dedicativă este următoarea:”VEȘNICA LOR POMENIRE”. În anul 1946 s-a construit o cruce memorială identică cu cea construită în anul 1923, în memoria eroilor rămași pe câmpul de onoare în 1941-1945.

Cruce monumentală dedicată eroilor din primul și al Doilea Război Mondial

Este dispusă în cimitirul bisericii ”Sfântul Sergiu” din satul Rădeni. A fost construita în anul 1977, din inițiativa preotului paroh Nicolae baniu și Jenița Ciocoiu, cu contribuția enoriașilor și a familiilor care și-au pierdut fiii și soții în cele două războaie mondiale 1916-1918 și 1941-1945. pe soclul masiv din piatră în formă romboidală se înalță memorialul având în partea superioară un postament cu mai multe trepte pe care străjuiește sfânta cruce cu vârful și brațele drepte. În mijlocul memorialului, în partea de sus, troneaza chipul lui Isus Hristos răstignit, încadrat de personaje biblice ale creștinismului. Pe fațadă sunt următoarele dedicații; ”GLORIE EROILOR 1916-1918”, ”SLAVA EROILOR PATRIEI 1941-1945”.
În fața memorialului se găsește o masă din beton, numită de localnici ”masă altar a eroilor” și două sfeșnice pentru lumânări și flori.

Cruce memorială dedicată eroilor locali

Este așezată în curtea bisericii din satul Lunca Moldovei.a fost ridicată în anul 2001, de familiile eroilor Alexandru Mogoș și Alexandru Iordache, în memoria eroilor rămași pe câmpul de luptă pentru apărarea independenței și a integrității naționale. Este un însemn memorial tradițional, ca foarte multe altele dedicate unor eroi individuali. Este construită din beton, placată cu marură albă și are o înalțime de peste 1,5 m. Pe un postament din beton de formă dreptunghiulară, surmontat de un soclu de format pătrat, se înalță o cruce modelată din marmură. Pe fațada soclului se află înscrisă următoarea inscripție: ”RECUNOȘTINȚĂ EROILOR CĂZUȚI ÎN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL 1944”. Pe fațada însemnului memorial sunt fixate două medalioane cu chipul celor doi eroi. La baza monumentului se află un lampadar în care localnicii și bunii creștini aprind lumânări în amintirea și slava eroilor. Însemnul memorial este înconjurat de un gărduț din fier forjat. În biserică se află un pomelnic cu eroii din satul Lunca Moldovei.

2 comentarii:

  1. Buna ziua. ma bucur enorm de mult ca exista un site si un blog al localitatii mele natale Pastraveni. ;)) . Super ideea.

    Ovidiu Roibu

    RăspundețiȘtergere
  2. buna! felicitari celui care a realizat acest site si celui care a venit cu stralucita propunere de a-l realiza!...era si timpul....

    Lavinia Onisei

    RăspundețiȘtergere